Raspberry Pi beállítása

Hogyan kezdjük el használni az újonnan vásárolt Raspberry Pi-nket? Hogyan telepítsuk rá a operációs rendszert? Ebben a bemutatóban ezt fogjuk áttekinteni.

Azoknak akik most kezdenek ismerkedni ezzel a kis számítógéppel a legegyszerűbb ha a NOOBS rendszerbetöltő programot használják. Mi most ezt egy HDD-re fogjuk rátenni és fog elindulni a rendszerünk. Fontos tudni, hogy a Raspberry Pi csak a 2.5 inches HDD-knek tud elég áramot biztosítani. Illetve kelleni fog a művelethez egy USB-HDD átalakító amivel csatlakoztatni tudjuk mind a gépünkhoz, hogy rátöltsük az operációs rendszert, mind a Pi-hoz, hogy el tudjon indulni. Kelleni fog egy SD-kártya is, mert először arra kell feltelepíteni a rendszert és a késöbbiekben tisztázzuk, hogy kell a HDD-re átteni.

1. Legelőször is le kell töltenünk a NOOBS-ot a Raspberry Pi letöltő oldalről. Látható, hogy 2 különböző is található itt, mi most a sima NOOBS-ot fogjuk letölteni. Miután sikeresen letöltöttük bontsuk ki a .zip fájt, mert a késöbbikben ezt fogjuk használni. 

2. Fontos, hogy az SD kártyát amire telepítjük üres legyen, hogy ne zavarják egymást a programok, emiatt célszerű formázni a azt.

A képen egy HDD formázasa van, de az SD kártyánál is ugyanígy kell eljárni..
Itt láthatjuk a, hogy mekkora tárhelyű milyen tipusú stb. Itt már csak rá kell nyomni a startra.

3. Ha ez megtörtént akkor következő lépésben átmásoljuk az 1. lépésben kibontott fájlokat a HDD-re.

Valahogy így fog kinézni másolás után. Bal oldalon van ahova kibontottuk a .zip fájt, jobb oldalon pedig az SD kártya amit használni fogunk.

4.