Az Apple A14 mobilprocesszora erősebb, mint az új Snapdragon 888 processzor

Az új Snapdragon SoC-k, amik a 2021-es androidos csúcstelefonokban lesznek, gyengébbek, mint a legutóbbi, 2020-as, A14 chip, de még a 2019-es A13-asnál is. Az A14-es chipek a Iphone 12-es szériában, míg az A13-as chipek az Iphone 11-es szériában találhatók.  Az AnandTech, összehasonlította a Qualcomm és az Apple telefonok benchmarkjait, aminek eredményében az Iphone került ki győztesen. Az AnandTech a honlapján azt írja, hogy a vírus helyzet miatt nem ők tudták tesztelni az új chipeket, emiatt a Qualcomm tesztjeire kellett támaszkodniuk. A két fő tesztelő program, amin mértek a Geekbench 5 és a GFXBench volt.

A Snapdragon 888 jól teljesített a jelenlegi androidos felhozatalhoz képest, a Cortex-X1-es technológiát használja, ami hasonló ahhoz amit A14-es chipekbe tettek bele. Egy új vizuális megjelenítő (GPU) is került bele, az Adreno 660 személyében, ami elméletileg 35%-kal jobb mint a megelőző megjelenítők.

A kép forrása az AnandTech

Látható az ábrán, hogy az egy magra eső teljesítménye (single-core score)  23.5%-kal növekedett egy év alatt, 915 pontról 1135 pontra. De ez még mindig kevésnek bizonyult az Iphone 11-ben lévő A13-hoz képest, ami 1331 pontot ért el. A többmagos teljesítménye (multi-core score) is jelentősen növekedett 3245-ről 3794-re, ami közel 17%-os fejlődés. Ez már erősebb, mint az A13 többmagos teljesítménye, ami 3366, de még mindig kevés az A14-es chiphez képest, ami 4187 pontos eredményt ért el.  

A kép forrása az AnandTech.

Amikor a virtuális megjelenítőre kerül a sor talán rosszabb is a helyzet, ugyanis az elméletben 35%-kal jobb a teljesítménye, mint az előzőeknek, ami lehet igaz is, mivel ezeknél a méréseknél akár 50%-kal is megelőzte a mostani androidos csúcstelefonokat. Viszont az eddigi tesztek alapján alul marad az Iphone-okhoz képest. Fontos, hogy itt ennél a tesztnél a legmagasabb képkocka/másodpercet nézték emiatt az következhet, hogy máshogy teljesítenek megnövelt terhelés alatt, de ezt addig nem tudjuk meg amíg a tesztelők kezébe nem kerül egy ilyen processzor.

Az AnandTechnél azt nyilatkozták, hogy:

“Nem úgy néz ki mintha a Snapdragon 888 megtudná szorongatni az A13-at vagy az A14-et, de a fenntartható teljesítménye sokban függ az energiafogyasztásától. Ha az valahol 4 és 4.5W körül lesz, akkor a legtöbb androidos csúcstelefon képes lesz tartani ezt a maximális teljesítményt és a Qualcomm visszaveheti a koronát az apple-től. Máskülönben messze lesz a korona visszaszerzéstől. De ha ez is lesz a vége, az androidos felhasználókat nem kéne nagyon érdekelnie ugyanis a különbség a 2020-as és a 2021-es telefonok között hatalmas lesz. Nem különben ez volt a legnagyobb GPU különbség amit eddig a Qualcomm eltudott eddig érni.”

Összefoglalva, a Snapdragon 888 nemigazán teljesít az A13 vagy az A14 szintjén, de ez akkor is egy hatalmas előrelépés az előző generációs androidos telefonokhoz képest. Ehhez még, hozzáteszi az AnandTech, amit már feljebb említettem, hogy a mérések a Qualcomm-tól jöttek, amiatt nem teljesen objektívek, de hisznek benne, hogy a számok a pontosak lesznek a forgalomba került eszközök esetén.

Forrás: macrumors.com és appleinsider.com