Gazdaság: A drágulást is lehet fokozni: a tavalyinál is nagyobb a baj idén az olívánál
A klímaváltozást a világ egész élelmiszergazdasága érzi, de az olívapiac jól mutatja a jövőt: már tavaly is rossz volt a termés, idén pedig Európa legforróbb nyara nyargalja az olajfákat. Különösen kedvezőtlen a helyzet Spanyolországban, amely a világ legnagyobb olajbogyó-termelője és -exportőre. A termés tavaly 620 ezer tonna volt, míg az elmúlt öt év átlaga 1,3 millió tonna volt. “Egy ilyen rossz termésre a legkevesebb az olajbogyóiparnak szüksége van” – mondta a Berio UK vezetője a CNN gazdasági rovatának. Pokoli hőség tombol a Földközi-tenger medencéjének nagy részén, és ez a lehető legrosszabb előjel az idei betakarításra nézve. A termést csak októberben és novemberben takarítják be, de a szakértők többsége 700 ezer tonnát tart valószínűnek. Az olívaolaj ára egy év alatt megduplázódott, további áremelkedések várhatók. A Nemzetközi Olívatanács nem ennyire drámai, de szóvivője szerint “az ágazat összetett helyzetben van a klímaváltozás miatt”. Idén globálisan további 20 százalékos hozamcsökkenésre számítanak – és ezzel párhuzamosan tovább emelkednek az árak. „Ha kevesebben vásárolnak drága olívaolajat, akkor nekünk is másra kell váltanunk” – mondja Kyle Holland, a Mintec szakértője, aki hozzáteszi: a döntés annál is nehezebb, mert a hőség nemcsak az olívaolajtermést károsítja, hanem sok más növény, így az élelmiszerek jelentős részét képezi. A klímaváltozással foglalkozó szakemberek szerint ez egy hosszú távú probléma: a hőség általános vízhiányhoz vezethet, ez pedig a növényeket érinti. Néhány példa: a cseresznye termése idén 60%-kal volt kisebb, mint tavaly, a nektarin és az őszibarack 30%-kal, a kajszié 20%-kal. Indiában a paradicsom ára 400%-kal emelkedett, mivel az aszály és az árvizek tönkretették a termést. Az USA-ban az aszály elsősorban a búzát, a gyapotot, a kukoricát és a szójababot károsítja az ország déli és nyugati részén. A klímaváltozás hatására minden megváltozhat” – hangsúlyozza a Dartmouth College szakértője. Lesk szerint a klímaváltozás hatása egyre inkább megmutatkozik a teljes mezőgazdasági termelésben. A globális élelmiszerpiac egyelőre elég rugalmasan reagál, de már vannak figyelmeztető jelek: az USA McDonald’s éttermei júliusban ideiglenesen kivették az étlapról a paradicsomot.„A klímaváltozás nem 50 év múlva, hanem 5-10 év múlva fogja megváltoztatni az élelmiszergazdálkodást az egész világon” – mondta a CNN-nek a Dartmouth College szakértője. gazdasági rovat. – Ezt az összefoglalót egy AI (v1) generálta. A cikk forrása: https://hvg.hu/gazdasag/20230821_A_dragulast_is_lehet_fokozni_a_tavalyinal_is_nagyobb_a_baj_iden_az_olivanal